The Good Photography

THE GOOD PHOTOGRAPHY

Jorge Caballero (cineasta, docent i investigador)
Anna Giralt Gris (cineasta, docent i investigadora)
Vasily Zubarev (desenvolupador de software)
Modera: Roc Herms (fotògraf i artista visual)
15 de gener, 19:00 (Fundación Foto Colectania)

La fotografia ha deixat enrere l’era digital per endinsar-se en un nou estat evolutiu: el computacional. Una nova etapa plena d’esperances, dubtes, miracles i perills que, en molts casos, escapen al control i a la comprensió del cervell humà. Intel·ligència artificial, machine learning, datasets, xarxes neuronals, adversarial images o deepfakes són conceptes que gairebé no entenem però que formen part i afecten clarament el nostre dia a dia.

Aquesta taula rodona vol establir les bases per comprendre aquest nou paradigma en què ens endinsem i ajudar a entendre els canvis estructurals que la intel·ligència artificial està aportant al món de la fotografia, així com a les ciències, a l’art, a la creativitat i, pràcticament, a qualsevol disciplina.

 

Vasily Zubarev és desenvolupador de software amb més de 10 anys d’experiència. Ha participat en múltiples projectes relacionats amb la visió artificial i l’aprenentatge automàtic. La fotografia sempre ha estat una de les seves aficions. Només era qüestió de temps que tots aquests camps confluïssin. Després d’un temps observant de prop l’evolució de la fotografia computacional, l’any passat va escriure un extens article al seu blog sobre aquesta qüestió, en el qual explica cap a on es dirigeix actualment la fotografia computacional, en paraules senzilles, sense pretensions ni floritures i amb una base tècnica sòlida (https://vas3k.com/).

Anna Giralt Gris i Jorge Caballero són cineastes, docents i investigadors. Treballen plegats desenvolupant projectes cinematogràfics i investigant el mitjà audiovisual. El seu darrer projecte és ARTIFICIO, una proposta cinematogràfica i pedagògica sobre la intersecció de la intel·ligència artificial i diverses disciplines artístiques. Els seus treballs s’han exhibit en festivals com IDFA, SXSW, Cinéma Du Réel o Visions Du Réel, entre molts altres. Porten la productora GusanoFilms (www.gusanofilms.com).

Roc Herms
L’any 1978 Gary Thuerk i el seu assistent Carl Gartley envien el primer correu electrònic massiu amb fins publicitaris i arriben a 393 usuaris de l’Advanced Research Projects Agency Network (l’anomenada ARPANET), sense saber que acaben d’enviar el primer exemple d’allò que més tard coneixerem com a SPAM. Aquell mateix any, a una mica més de 9000 quilòmetres, neix Roc Herms.

28 anys després descobreix com aprendre a través de la fotografia i aconsegueix afegir-hi el seu interès per Internet, els videojocs i el procés de digitalització que està patint l’espècie humana. “Postcards From Home” i “<YO> <YO> <YO>”, els seus dos projectes més extensos publicats en forma de llibre, intenten esclarir la vida que vivim dins de l’ordinador. “Hacer Pantallazo” és un diari íntim a còpia de screenshots (un procés de captura que acabarà entenent com la digitalització definitiva de l’acte fotogràfic) amb el qual documenta el seu dia a dia davant la pantalla.

Els seus treballs han estat exposats a “From Here On” (Centre d’Arts Santa Mònica, Barcelona) i “Fotografia 2.0” (Círculo de Bellas Artes, Madrid) comissariades per Joan Fontcuberta, així com al Noorderlicht Photo Festival (Holanda), el Platine Festival (Alemanya), el Fotomuseum Winterthur (Suïssa), el Hammer Museum (Estats Units), Les Rencontres d’Arles (França) o el CCCB de Barcelona (Espanya).