Virginia Lázaro (crítica cultural i investigadora)
Juan Martín Prada (docent i investigador)
Modera: Roc Herms (fotògraf i artista visual)
Des de les primeres màscares paleolítiques a les tècniques militars de camuflatge, des de les mostres egípcies de maquillatge a la cirurgia plàstica contemporània, l’ésser humà ha buscat durant tota la seva existència formes de modificar la seva aparença a través de la tecnologia. Què ha passat però quan, gràcies a l’aparició d’internet, els telèfons mòbils i les xarxes socials, hem aconseguit l’eina definitiva per autorepresentar-nos?
Durant la sessió «The Mask and the Mirror» (La màscara i el mirall) parlarem amb Virginia Lázaro i Juan Martín Prada sobre les construccions digitals que fem de nosaltres; sobre els seus perills, problemes i avantatges; d’allò que mostrem al mirall i d’allò que deixem a l’altra banda, del que se’ns descobreix cobrint la màscara.
Virginia Lázaro Villa
Crítica cultural establerta a Londres. Actualment cursa estudis de doctorat a la Universitat de Goldsmiths a Londres amb una investigació que versa sobre les relacions entre l’actual radicalització de la població, el gest iconoclasta, i en relació amb els canvis patits per les imatges derivats de l’arribada de l’esfera digital. És llicenciada en Belles Arts per la Universitat Complutense de Madrid, màster en Història Visual al Museu d’Art Contemporani Reina Sofia amb especialització en Crítica d’Art. Com a divulgadora i crítica cultural ha publicat a mitjans com ara El Salto, Political Critique o Adesk.
Juan Martín Prada és catedràtic de la Universitat de Cadis, on dirigeix el grup de recerca “Teorías estéticas contemporáneas”. És autor de nombrosos articles i assajos sobre Estètica i Teoria de l’art contemporani i dels llibres La apropiación posmoderna. Arte, práctica apropiacionista y Teoría de la posmodernidad (ed. Fundamentos, 2001), Prácticas artísticas e Internet en la época de las redes sociales (AKAL, Colección de Arte contemporáneo, 2012), Otro tiempo para el arte. Cuestiones y comentarios sobre el arte actual (Sendemà, 2012), El ver y las imágenes en el tiempo de Internet (AKAL, Colección de Estudios Visuales, 2018), etc. Ha col·laborat en nombroses revistes nacionals i internacionals, com ara Revista de Occidente, Revista Española de Investigaciones Sociológicas REIS, Revista de Filosofía, Estudios visuales, Fibreculture-The Journal, EXIT, o al suplement «Cultura/s» de La Vanguardia de Barcelona, entre moltes altres publicacions impreses i digitals. (https://www.juanmartinprada.net/)
Roc Herms
L’any 1978 Gary Thuerk i el seu assistent Carl Gartley envien el primer correu electrònic massiu amb fins publicitaris i arriben a 393 usuaris de l’Advanced Research Projects Agency Network (l’anomenada ARPANET), sense saber que acaben d’enviar el primer exemple d’allò que més tard coneixerem com a SPAM. Aquell mateix any, a una mica més de 9000 quilòmetres, neix Roc Herms.
28 anys després descobreix com aprendre a través de la fotografia i aconsegueix afegir-hi el seu interès per Internet, els videojocs i el procés de digitalització que està patint l’espècie humana. “Postcards From Home” i “<YO> <YO> <YO>”, els seus dos projectes més extensos publicats en forma de llibre, intenten esclarir la vida que vivim dins de l’ordinador. “Hacer Pantallazo” és un diari íntim a còpia de screenshots (un procés de captura que acabarà entenent com la digitalització definitiva de l’acte fotogràfic) amb el qual documenta el seu dia a dia davant la pantalla.
Els seus treballs han estat exposats a “From Here On” (Centre d’Arts Santa Mònica, Barcelona) i “Fotografia 2.0” (Círculo de Bellas Artes, Madrid) comissariades per Joan Fontcuberta, així com al Noorderlicht Photo Festival (Holanda), el Platine Festival (Alemanya), el Fotomuseum Winterthur (Suïssa), el Hammer Museum (Estats Units), Les Rencontres d’Arles (França) o el CCCB de Barcelona (Espanya).