Jugant amb la IA i la cultura cinematogràfica

Jorge Caballero (cineasta, docent i investigador)
Anna Giralt Gris (cineasta, docent i investigadora)
Modera: Martí Sánchez-Fibla (cineasta, docent i investigador)

Els avanços en IA, concretament en l’aprenentatge de xarxes neuronals, no deixen de sorprendre’ns. En l’anterior edició de DONE, Joan Fontcuberta i Anna Ridler ens explicaven com van fer servir xarxes neuronals anomenades GAN (Generative Adversarial Networks) en les seves obres artístiques per generar cares de personatges il·lustres que no existien (Prosopagnosia de Joan Fontcuberta, 2019) i tulipes que eren cobejades a canvi de criptomonedes (Myriad (Tulips) d’Anna Ridler, 2018). Des d’aleshores, han aparegut xarxes anomenades transformers, com ara DALL-E, que generen la imatge associada a un text demostrant una gran comprensió semàntica.

En aquesta sessió, convidem de nou Anna Giralt i Jorge Caballero (Artificio, Gusano Films), que estan llançant una línia d’aplicacions de xarxes neuronals en projectes audiovisuals, per parlar de com s’està utilitzant la IA per analitzar i generar cinema.

Anna Giralt Gris i Jorge Caballero són cineastes, docents i investigadors. Treballen plegats desenvolupant projectes cinematogràfics i investigant el mitjà audiovisual. El seu darrer projecte és ARTIFICIO, una proposta cinematogràfica i pedagògica sobre la intersecció de la intel·ligència artificial i diverses disciplines artístiques. Els seus treballs s’han exhibit en festivals com IDFA, SXSW, Cinéma Du Réel o Visions Du Réel, entre molts altres. Porten la productora GusanoFilms (www.gusanofilms.com).

Martí Sánchez-Fibla és actualment professor i investigador a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) en el grup d’Intel·ligència Artificial. És doctor en ciències de la computació per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i va realitzar la seva tesi doctoral a l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA) del CSIC. La seva recerca gira al voltant de la neurorrobòtica i l’aprenentatge sensoriomotor. És l’investigador principal del projecte nacional INSOCO, que estudia el comportament emergent entre robots que realitzen tasques conjuntes. Els seus interessos per la divulgació científica el porten a dur a terme el projecte Teatronika, que reflexiona sobre robòtica i escena i ha presentat obres interpretades únicament per robots.