THE MASK AND THE MIRROR
Virginia Lázaro (crítica cultural i investigadora)
Juan Martín Prada (docent i investigador)
Modera: Roc Herms (fotògraf i artista visual)
[Vegeu més informació del debat]

Des de les primeres màscares paleolítiques a les tècniques militars de camuflatge, des de les mostres egípcies de maquillatge a la cirurgia plàstica contemporània, l’ésser humà ha buscat durant tota la seva existència formes de modificar la seva aparença a través de la tecnologia. Què ha passat però quan, gràcies a l’aparició d’internet, els telèfons mòbils i les xarxes socials, hem aconseguit l’eina definitiva per autorepresentar-nos?

Durant la sessió «The Mask and the Mirror» (La màscara i el mirall) parlarem amb Virginia Lázaro i Juan Martín Prada sobre les construccions digitals que fem de nosaltres; sobre els seus perills, problemes i avantatges; d’allò que mostrem al mirall i d’allò que deixem a l’altra banda, del que se’ns descobreix cobrint la màscara.

 

JUGANT AMB LA IA I LA CULTURA CINEMATOGRÀFICA
Jorge Caballero (cineasta, docent i investigador)
Anna Giralt Gris (cineasta, docent i investigadora)
Modera: Martí Sánchez-Fibla (cineasta, docent i investigador)
[Vegeu més informació del debat]

Els avanços en IA, concretament en l’aprenentatge de xarxes neuronals, no deixen de sorprendre’ns. En l’anterior edició de DONE, Joan Fontcuberta i Anna Ridler ens explicaven com van fer servir xarxes neuronals anomenades GAN (Generative Adversarial Networks) en les seves obres artístiques per generar cares de personatges il·lustres que no existien (Prosopagnosia de Joan Fontcuberta, 2019) i tulipes que eren cobejades a canvi de criptomonedes (Myriad (Tulips) d’Anna Ridler, 2018). Des d’aleshores, han aparegut xarxes anomenades transformers, com ara DALL-E, que generen la imatge associada a un text demostrant una gran comprensió semàntica.

En aquesta sessió, convidem de nou Anna Giralt i Jorge Caballero (Artificio, Gusano Films), que estan llançant una línia d’aplicacions de xarxes neuronals en projectes audiovisuals, per parlar de com s’està utilitzant la IA per analitzar i generar cinema.

 

ALL THE FEELS
Simone C. Niquille (dissenyadora i investigadora)
Modera: Jara Rocha (investigadora i mediadora cultural)
[Vegeu més informació del debat]

En un article publicat a e-flux amb el títol «Too Much Information», Simone C. Niquille ens guia a través d’una sèrie d’operacions sobre tecnologia de captura i remodelació poligonal dels gestos facials, on cadascuna de les quals aporta una capa extra de definició, cap a una anàlisi de les emocions. L’ambició de reconèixer les emocions mitjançant tecnologia de visió artificial comporta una sèrie de reptes i suposicions: Amb quins paràmetres es detecten i mesuren la felicitat, el cansament, l’ansietat o la perplexitat? Com es tradueixen aquestes emocions en regles algorísmiques?

«Too Much Information» analitza el rostre com a escenari de disputa per als mercats atents dels anomenats perfils emocionals realistes i se submergeix en la història de la tecnologia d’imatges generades per ordinador (CGI), un espai de simulació i especulació. Aquesta xerrada serà una ocasió per aprofundir en aquestes operacions estratificades i preguntar-nos fins a quin punt són valuosos els valors d’exactitud quan s’estudien les emocions mediades des d’una perspectiva interseccional.

 

LA MASCARADA MÉS QUE HUMANA (debat participatiu)
Modera: Roc Herms, Martí Sánchez Fibla i Jara Rocha

Activitat conduïda per Roc Herms, Martí Sánchez-Fibla i Jara Rocha en la qual, mitjançant un format de xerrada participativa, es tracten algunes de les qüestions sorgides en els tres debats d’aquest cicle de DONE.