logo
Violència / Tendresa

Violència / Tendresa

Violència i tendresa és el punt d'inici d'una exploració d'allò que és opac a través del que és extremadament visible.

Comença amb imatges iròniques i formes d'expressió personal (amb armes!) que no només representen una barreja explosiva d'agressivitat i inseguretat, sinó que també reflecteixen certa obsessió per l'autenticitat i la intimitat, expressada —paradoxalment— mitjançant la màxima artificialitat i opacitat infraestructural.

Imatges trobades a Instagram, Telegram, Reddit - Noura Tafeche, 75 Tbps of (✿◠ω◠) ︻╦╤─

Els hàbits visuals contemporanis —sovint centrats en l'exhibició de cossos i en l'expressió repetitiva i hiperaccelerada—són en realitat un mirall de transformacions molt més profundes en les estructures del poder.

En les darreres edicions, DONE ha començat a investigar aquestes mutacions, tot analitzant com les jerarquies socials i tecnològiques existents es barregen amb noves i complexes infraestructures de control basat en la visió. En l'ecosistema de la imatge contemporània, aquestes transformacions assoleixen, de vegades, formes estranyes, inquietants i fins i tot incomprensibles que fan la sensació que ja no hi ha distància entre uns extrems irreconciliables.

Chiara Di Leone, Luiza Crosman - Face as Infrastructure

Un cas emblemàtic és precisament el de les imatges de violència incrustades en formes aparentment innocents d'autorepresentació a les xarxes socials, des de les històries de dolor, violència psicològica o autolesionisme disfressades de mems fins a la sexualització de la propaganda militar com a extremització d'una mena de “militarisme comunicatiu”.

Aquestes imatges són capaces d'infiltrar-se en la intimitat de feeds, canals i grups d'usuaris com ara, jo, tu o el veí del costat. En realitat, aquesta cultura visual efímera i escorredissa només constitueix la part immediatament recognoscible d'una mutació més complexa de l'esfera pública tecnològica, en la qual els ulls humans conviuen amb infraestructures de visió automatitzada com a sistemes de gestió i de control.

DONE fa una proposta aparentment contraintuïtiva: considerar els nostres rostres, cossos i veus no únicament com a expressió dels desitjos o misèries humanes, sinó com a part d'unes infraestructures a escala planetària dissenyades per extraure intel·ligència humana i no humana, administrar sistemes de control i, finalment, desaparèixer sense deixar cap rastre.

L'objectiu d'aquesta sisena edició de DONE és mostrar com artistes i investigadors/es independents desenvolupen estratègies per tal d'abordar totes dues bandes del problema. En alguns casos, documenten de manera enginyosa el que passa (i desapareix) a la superfície de les xarxes contemporànies.

En d'altres, s'aventuren a una exploració de la mateixa infraestructura a la recerca d'empremtes, esquerdes o incongruències, per exemple, donant veu als relats anònims de moderadors/es de les xarxes socials o endinsant-se en els sistemes de governança òptica de persones, animals, plantes i geologies a escala planetària.

Eva & Franco Mattes, The Bots, 2020 - Installed at Fotomuseum Winterthur - Photo by Melania Dalle Grave and Piercarlo Quecchia for DSL Studio

A través d'una sèrie de presentacions de projectes, breus projeccions de vídeos i sessions d'intercanvis d'imatges i d'idees, Violència i tendresa suggereix que totes aquestes qüestions són facetes d'un mateix territori.

Aquí els extrems se superposen, es fonen i donen lloc a noves expressions visuals que cal desxifrar si es volen entendre les formes de poder —i resistència— inèdites. En vista d'aquests reptes, busquem el camí més ardu: en comptes de reivindicar ingènuament menys ambigüitat, més “veritat” i més transparència, ens preguntem si l'experiència d'aquests temps convulsos ens pot preparar per a un altre tipus d'artificialitat —tan estètica com tecnopolítica— que sigui emancipadora i autènticament igualitària.