logo
Reflexos sobre el mirall de la Terra

Reflexos sobre el mirall de la Terra

Un taller-seminari sobre imatges, planeta i escenaris futurs, amb Luiza Crosman - 19 març 2022

Dirigit per l'artista i investigadora brasilera Luiza Crosman, Reflexos sobre el mirall de la Terra és un taller teòric-pràctic-especulatiu sobre els diferents aparells de representació que acaben produint diferents versions d'un mateix planeta.

Paraules que una vegada van ser sinònimes —com ara globus, món i planeta—, ja no són intercanviables. Mentre que planeta fa referència a l'objecte astrofísic, globus i món remeten a la nostra experiència humana. La gran bretxa que els separa es reflecteix en les múltiples crisis que hem anat patint en la política, el clima, l'economia i els nostres marcs epistemològics.

En aquest taller, Luiza Crosman partirà de la seva pròpia recerca sobre diferents maneres de representar i modelitzar l'escala planetària i proposarà als participants un conjunt d'imatges i registres utilitzats per imaginar i comprendre la Terra, com la famosa fotografia del globus blau des de l'espai, el mapa geopolític de Westfàlia o els gràfics de previsió climàtica.

Els/les participants triaran un dels registres d'imatges presentats (o també podran treballar sobre altres que coneguin millor) i intentaran desentranyar-ne les visions i escenaris incrustats. Finalment, a partir del registre-imatge escollit, desenvoluparan una breu presentació visual d'un escenari especulatiu orientat al futur. Quin planeta han construït aquestes imatges? Quina mena d'infraestructura requereix l'escenari imaginat? Quins són els seus models de governança?

Crosman guiarà els/les participants a través d'una millor comprensió entre diferents visions materials del món, les enllaçarà amb els aspectes geològics de la Terra i plantejarà possibles marcs per a l'acció futura.

Informació pràctica

Perfil de les/els participants
El taller està obert a qualsevol persona i en particular artistes, estudiants, profesorxs, escritorxs, tecnòlegs, periodistes i tothom que estigui interessat/da en nocions de planeta, imatge, tecnologia i futur. No calen habilitats específiques.
Quan
El 19 de març de 2022 d'11 a 18 h.
S'hi pot assistir de manera presencial o en línia. Es tractarà d'una sessió única dividida en diferents parts (introducció teòrica, treball sobre textos i visions del futur, treball sobre imatges i imaginaris). L'organització s'encarregarà del dinar, que està inclós en el preu del taller presencial.
On
Es duu a terme de forma presencial en la Fundación Foto Colectania (Passeig Picasso 14, Barcelona). Hi ha possibilitat de participació a distància en cas de necessitat (per la naturalesa de l'activitat recomanem participar presencialment).
Preu
Presencial: 20 € (inclou el dinar); 15 € per a membres de Foto Colectania i els estudiants de les nostres Escoles Associades.
En línia: 10 €; 5 € per a membres de Foto Colectania i els estudiants de les nostres Escoles Associades.
Escoles Associades: EASD | Escola Superior d'Art i Disseny Serra i Abella, F.D. Fotodesign School | Escuela de fotografía y estilismo de moda, Fundació Collserola, Grisart | Escuela Internacional de Fotografía de Barcelona, Idep | Escuela Superior de Imagen y Diseño, IEFC | Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya, Instituto 8, LCI Barcelona y CITM - Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia.
Capacitat
8-10 participants per ordre d'inscripció
Idioma
El taller s'impartirà en anglès, però es proporcionarà suport bàsic en castellà, català i portuguès per als no angloparlants.
Inscripció
Envia un correu electrònic a done@fotocolectania.org. Indica'ns el teu nom i cognoms (o un sobrenom, si no vols utilitzar el teu nom), la teva adreça electrònica, la manera en què vols assistir al taller (presencial/en línia) i una manera de contactar-te ràpidament si hi ha cap imprevist (telèfon o xat), així com el motiu pel qual vols inscriure't en aquest taller. Gràcies!