The Uncanny Fire

Projecte a càrrec de Mónica Rikić
http://uncannyfire.monicarikic.com/

«The Uncanny Fire» proposa una narrativa interactiva de ficció futurista sobre la possibilitat que un ens artificial intel·ligent pateixi una crisi existencial. ¿Quines serien les conseqüències cognitives o emocionals en una ment artificial en enfrontar-se a la seva incapacitat de morir? ¿Què sentiria en situar-se davant d’un humà i identificar-lo com un doppelgänger?

Aquest projecte interactiu basat en web proposa crear una narrativa multilineal i hipertextual que ens permeti explorar col·lectivament el seu viatge per aquest ciberespai, tot experimentant amb la idea d’agència autònoma i identitat de la IA i posant l’espiritualitat al centre del debat.

Presentació del projecte

Mónica Rikić va dur a terme la presentació del projecte el 6 de juliol del 2021 a la Fundació Foto Colectania en un esdeveniment que es pot veure aquí.

Mónica Rikić

Artista electrònica i programadora creativa, Barcelona, 1986. Enfoca la seva pràctica en el codi, l’electrònica i objectes no digitals per crear projectes interactius sovint emmarcats com a jocs experimentals. El seu interès rau en l’impacte social de la tecnologia, la convivència entre humans i màquines i la reapropiació de sistemes tecnològics per repensar-los a través de l’art. Des d’enfocaments educatius fins a experimentacions sociològiques, les seves peces proposen noves formes d’interactuar amb l’entorn digital que ens envolta. Amb els seus projectes ha participat en festivals internacionals com ara Ars Electronica a Linz, Creative Tech Week de Nova York, Robotronica a Austràlia o FILE al Brasil, entre d’altres, i ha exposat a institucions locals com el CCCB, el centre Arts Santa Mònica o el Disseny Hub. Ha estat guardonada en el Japan Media Arts Festival, AMAZE Berlin, Margaret Guthman Musical Instrument Competition (Atlanta) i amb una beca Leonardo per a Investigadors i Creadors Culturals de la Fundació BBVA 2018. Ha realitzat residències artístiques a TAG a Montreal, QUT- The Cube a Austràlia, Platohedro a Medellín, Medialab Prado a Madrid i Etopía a Saragossa. Actualment forma part de dos projectes de Creative Europe: Contested Desires i ARTificial Intelligence Lab, i recentment una de les seves peces ha estat incorporada a la .BEEP { collection;}.

Més informació:
https://monicarikic.com/
https://www.facebook.com/moni.rikic
https://twitter.com/monicarikic
https://www.instagram.com/monicarikic/