Respons(h)abilitats tecnoecològiques

RESPONS(H)ABILITATS TECNOECOLÒGIQUES

Abelardo Gil-Fournier (artista i investigador)
Nicolas Malevé (artista visual, programador i data activist)
Modera: Jara Rocha (investigadora i mediadora cultural)
6 de febrer, 19:00

Els ecosistemes no-només-digitals en què s’inscriu el circuit de la visió contemporània succeeixen en equilibris semiòticmaterials fràgils però molt potents. Estudiar els processos d’aprenentatge o d’entrenament que tenen lloc en tecnoecologies específiques de la visió pot ser una manera de tenir en compte distribucions, densitats, vocabularis i temporalitats no tan freqüents. Amb perspectives arqueològiques, arxivístiques o d’estètica infraestructural, treballs com els de Nicolas Malevé i Abelardo Gil-Fournier proporcionen una necessària complexificació de les preguntes per quines agències estan imbricades en les mirades també maquíniques, i quines són les implicacions mediambientals, polítiques o estètiques de mirar així ara i aquí.

En el marc del programa «Unsupervised Imaginations» de DONE, aquesta taula rodona s’ocupa de la següent pregunta: si en les denses tecnoecologies de la visió, la distribució de poder succeeix de maneres específiques, de quines maneres els aprenentatges i entrenaments maquínics participen en consolidacions, limitacions o bloquejos de la capacitat de resposta (o respons(h)ablitat)?

 

Abelardo Gil-Fournier és un artista i investigador el treball del qual se centra en l’entreteixit material entre la imatge contemporània i les superfícies vives del planeta. La seva pràctica es basa en l’elaboració de plataformes instal·lacions, dispositius i tallers concebudes com a mecanismes oberts, on l’art, el coneixement i la política es creuen. La seva obra ha estat exposada i debatuda en espais com Transmediale (Berlín), Centro de Arte Matadero (Madrid), Galeria Millenium (Lisboa), MUSAC (Lleó), Medialab Prado (Madrid), Laboral Center of Art (Gijón), així com en Centres Culturals d’Espanya a Mèxic, Nicaragua i El Salvador. Actualment és investigador postdoctoral a FAMU Praga, part d’AMT Archaeologies of Media and Technology i instructor a temps parcial a la Universitat Europea de Madrid. Té un doctorat de la Winchester School of Art (http://abelardogfournier.org/workshops).

Nicolas Malevé és un artista visual, programador i data activist membre del col·lectiu Constant, que viu i treballa entre Brussel·les i Londres. Constant és una organització sense ànim de lucre, dirigida per artistes, amb seu a Brussel·les des del 1997 i activa en els camps de l’art, els mitjans i la tecnologia. La pràctica artística de Constant és interdisciplinària i inspirada en temes com el treball col·laboratiu, la innovació tecnològica, les xarxes segmentades, les infraestructures de programari, l’intercanvi de dades, els algoritmes, els arxius experimentals, les noves formes de (re)presentacions, les alternatives de copyright, el (ciber)feminisme i l’ètica del web. És candidat Phd de Southbank University en practice-based amb The Photographers’ Gallery, i ha estudiat el fenomen de l’aprenentatge maquínic des de la perspectiva de la pedagogia crítica: https://unthinking.photography/articles/the-cat-sits-on-the-bed-pedagogies-of-vision-in-human-and-machine-learning

Jara Rocha (Castella, 1984) investiga, media i experimenta amb els estudis culturals de la tecnologia, des d’una sensibilitat trans* feminista. És una agent cultural que depèn d’altres i tendeix a centrar-se en les urgències semiòticmaterials de fets mundans. Per exemple, amb Femke Snelting, actualment s’ocupa del projecte Possible Bodies (tecnoecologies de la volumetria), amb Nicolas Malevé investiga les promeses dels algoritmes de visió artificial, amb Xavier Gorgol i Kym Ward estudia les operacions somatopolítiques de producció de veu en la sèrie de tallers Vibes & Leaks, amb Lucía Egaña observa els mecanismes del passing institucional, amb Joana Moll mesura les forces del tecnocolonialisme més quotidià i amb Laura Benítez i Helen Pritchard tensa la noció de reparació parcial escrivint queer analytics respecte a experiències de dany. Sovint treballa amb polítiques i estètiques inscrites en les infraestructures, la logística de masses textuals i prova formes no formals d’aprenentatge en situacions col·lectives com el Seminario Euraca, Teaching to Transgress, Relearn Summerschool o The Underground Division. (http://jararocha.blogspot.com/).