Visibilitat

Joana Moll & Tanit Plana
Conferència
Dilluns 12, 19h
Foto Colectania, Julián Romea 6
Streaming + chat en directe

Introducció
Lluny de ser un agent immaterial, Internet és una estructura extremadament complexa composta per un nombre massiu d’actors, els quals tenen un impacte directe i profund en la nostra vida diària. Tot i el seu rol principal en la configuració de la societat, les arquitectures materials i immaterials encarregades de donar forma i operar la xarxa són ignorades per la majoria dels seus usuaris. És més, la representació social de la xarxa es dibuixa com una entitat etèria, inorgànica, fins i tot divina, “El Núvol”. En aquesta sessió parlarem de les diferents voluntats polítiques que hi ha al darrere de la construcció d’aquestes ficcions i dels diferents esforços dins l’àmbit de la recerca artística per tal de desmitificar-les.

Joana Moll
Artista i investigadora establerta a Barcelona. El seu treball explora críticament la forma en què les narratives postcapitalistes afecten l’alfabetització de les màquines, els éssers humans i els ecosistemes. Els seus principals temes de recerca inclouen l’impacte ambiental de les tecnologies de la comunicació, les infraestructures d’Internet, la vigilància i el llenguatge. Ha exposat i presentat el seu treball en diferents museus, centres d’art, festivals, universitats i publicacions de tot el món. Actualment és investigadora resident a HANGAR, membre del projecte de recerca Antiatlas des Frontières i cofundadora de The Institute for the Advancement of Popular Automatisms.

Tanit Plana
Fotògrafa, professora i investigadora de Barcelona. Les seves recents coordenades de treball es constitueixen com a resposta temptativa a preguntes molt simples: Què vol dir “digital”? Com funciona Internet? Per on passa un email? Què és un píxel? De què estan fets els telèfons mòbils? I els satèl·lits? Aquestes i cent preguntes més activen els mecanismes d’investigació que, a través de la fotografia, proven de projectar una mica de llum cap a la matèria fosca que embolcalla la geopolítica i les infraestructures d’allò digital. Ha rebut una de les Ajudes a Investigadors i Creadors Culturals de la Fundació BBVA (2015) pel seu projecte KLEINROCK, ha gaudit d’una residència d’investigació al MACBA (2016) pel mateix projecte i està molt a prop de la publicació del llibre amb què comença a materialitzar-se la sèrie anomenada “How things work” adreçada als seus fills.