Cos, desig i (ciber)espai

Remedios Zafra
Conferència
Dimecres 18 de gener
Aquesta activitat també va formar part del cicle “Polítiques del desig” organitzat pel CCCB.


Cos, desig i (ciber)espai
La xarxa ha donat lloc a noves relacions a distància en què l’expectativa del contacte real ni tan sols és necessària. Milers, milions de persones estan unides al ciberespai, però la seva condició real és una solitud connectada on el cos anhelat és absent, i tot i així, allibera una energia eròtica multiplicada. Com es desitja quan l’altre és un subjecte descorporeïtzat, protegit pels píxels de la pantalla? Estem lliurant-nos a una cultura del miratge? En quina mesura transformarà aquest fenomen l’esfera de les relacions humanes?

En aquest principi del segle XXI comença a prendre forma una nova cultura que s’articula entorn de l’absència del cos material i a la seva explosió virtual a la pantalla. La xarxa mediatitza la relació amb l’altre i dóna lloc a formes fluïdes de la imaginació, del desig i dels diferents mons que habita el subjecte connectat.

Remedios Zafra
Remedios Zafra és escriptora i teòrica especialista en l’estudi crític de la cultura contemporània, el feminisme i les polítiques de la identitat a les xarxes. Professora d’Art, Estudis de Gènere i Cultura Digital a la Universitat de Sevilla i professora tutora d’Antropologia Social a la Uned, és autora d’obres com Los que miran (2016), Ojos y Capital (2015); (h)adas. Mujeres que crean, programan, prosumen, teclean (2013) i Un cuarto propio conectado. (Ciber)espacio y (auto)gestión del yo (2010). La seva obra assagística ha obtingut el Premi de les Lletres El Público 2013 i el Premi de Comunicació de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya 2010, entre d’altres.

Ha estat investigadora convidada a Royal College of Art, University of London; Central Saint Martins College of Art and Design, University of the Arts London; Slade School of Fini Arts, University College London; Centri for the study of the networked image, London South Bank University; Institut Tecnològic d’Estudis Superiors d’Occident de la Universitat de Guadalajara; Universitat Nacional de Colòmbia i a la Universitat de Princeton.